Bijgewerkt 16 april 2008.

crm2011

Ik zal een aantal artikelen schrijven over de verschillende problemen die we zijn tegengekomen tijdens het installeren van CRM 4.0 en migratie CRM 3.0 naar 4.0. We hebben voor al deze oplossingen en oplossingen gevonden. Hopelijk besparen deze artikelen je wat tijd of tickets met Microsoft.

Artikel één - de gevreesde service "De Microsoft CRM Asynchronous Processing Service-service is onverwacht beëindigd" loopt vast.

Na het installeren van CRM 4.0 en het upgraden van uw organisatie, lijkt alles goed te werken. Een kleine crm-service genaamd MSCRMAsyncService blijft echter crashen. De snelle oplossing is om de service zo in te stellen dat deze automatisch opnieuw opstart na een crash en dit voortdurend doet:

services.jpg

Dit is echter geen goede oplossing, omdat het zal leiden tot een kleine geheugenleiding waardoor CRM uiteindelijk niet meer reageert. Dit maakt je systeemlogboek ook niet erg bruikbaar, omdat het wordt gevuld met servicecrashes en opnieuw wordt opgestart:
systemlog1.jpg

Dus wat is de oplossing?

Hier zijn de 3 actie-items die dit moeten oplossen als het probleem te maken heeft met workflows die 'vastlopen' of niet goed werken.

Actie A. Stel de MSCRMAsyncService wordt uitgevoerd als 'lokaal systeem' in plaats van 'netwerkdienst'-account.
localsystem.jpg

Actie B. De MSCRMAsyncService is een workflow aan het verwerken en om de een of andere reden crasht deze. Deze workflows zijn waarschijnlijk oud, vastgelopen en missen misschien een bepaald type vereiste bron. Gebruik de systeemtaken in het gebied Instellingen om deze workflows te identificeren.
systemjobs.jpg

Vervolgens een geavanceerd zoekvenster gemaakt om te zoeken naar workflowtaken 'in uitvoering' of 'wachten op resource'.
geavanceerde vondst-inprogress.jpg

Bekijk de daadwerkelijke workflow om te zien waarom ze niet goed werken. Herstel of stop eerst de feitelijke workflow die niet correct wordt uitgevoerd. Ga vervolgens terug naar deze geavanceerde zoekopdracht en 'annuleer' alle actieve en 'wachtende bronnen'-workflow die zich al een tijdje in deze status bevindt.
cancel.jpg

Afhankelijk van het aantal lopende / vastgelopen workflows die worden geannuleerd, kan dit even duren.

Alleen dit kan dit probleem oplossen. Als dit niet het geval is, gaat u verder met plan B.

Actie C. Dus na een paar weken deze blogpost te hebben ontvangen, ontving ik een e-mail van Microsoft Support waarin stond dat actie C grote schade kan veroorzaken. Actie C suggereerde vroeger een volledige SQL-back-up in de configuratiedatabase en de database van de organisatie (s) en verwijderde vervolgens dbo.WorkflowWaitSubscriptionBase, dbo.WorkflowLogBase, dbo.DuplicateRecordBase en dbo.AsyncOperationBase. Doe dit niet omdat dit bijwerkingen kan hebben, zoals het stoppen van out-of-the-box-taken, zoals dubbele detectieopdrachten, contractstatusopdrachten en volledige tekstcatalogusopdrachten.

Kijk in plaats daarvan eens naar KB949844 en KB950680. Dit zijn twee hotfixes die betrekking hebben op de asynchrone CRM-taak.

We willen ook onze diensten aanbieden als u het zat bent om hiermee om te gaan. We hosten Dynamics CRM / XRM-applicaties voor vele andere partners en bedrijven. We hebben een reeks pakketten samengesteld die volgens ons geschikt is voor de meeste groepen - u kunt hier informatie over het programma bekijken PowerISV voor Dynamics CRM

Als dit u helpt, laat het ons weten !!!

Avatar voor Joe D365

Joe D365

Joe D365 is een Microsoft Dynamics 365 superheld die op pure Dynamics adrenaline draait. Als het gezicht van PowerObjects, is de missie van Joe D365 om innovatieve manieren te onthullen om Dynamics 365 te gebruiken en de toepassing naar meer bedrijven en organisaties over de hele wereld te brengen.