Terwijl de klantenservicebranche transformeert, drijft consumentengedrag die transformatie aan en daagt bedrijven uit om de manier waarop ze omgaan met klanten te veranderen. Het is nu belangrijker dan ooit om uitstekende service te bieden om de klantloyaliteit te vergroten. Een geweldige manier om een ​​effectieve klantbelevingsstrategie te ontwikkelen, is door met de juiste tools te werken!

klantervaring

Bied een geweldige klantervaring

Hoe u omgaat met uw klanten is belangrijk. Naarmate de technologie zich ontwikkelt, veranderen ook de behoeften van onze klanten. De stapel applicaties van Microsoft biedt een uniform platform waarmee gebruikers contact kunnen leggen met klanten, medewerkers kunnen versterken en serviceniveaus en responsiviteit kunnen verbeteren. Welke impact heeft u op uw klanten? Bekijk onze video om te leren hoe u een superieure klantervaring kunt bereiken met Microsoft Dynamics 365.

Verbetering van de klantervaring door middel van service-innovatie

De klanten van vandaag zijn beter geïnformeerd en verbonden dan ooit tevoren en de machtsverhoudingen zijn verschoven. Als het gaat om relaties tussen klanten en bedrijven, heeft de klant de controle en neemt het aantal kanalen dat klanten gebruiken om met bedrijven in contact te komen toe. Het bieden van eersteklas klantenservice is belangrijker dan ooit. Download deze whitepaper voor meer informatie.

klantervaring

D365 in beeld: de USD Accelerator

Heb je gehoord van USD (Unified Service Desk)? Welnu, het is een fantastisch op configuraties gebaseerd raamwerk waarmee we toepassingen kunnen maken die voldoen aan specifieke behoeften in contactcentra, maar soms behoorlijk wat ontwikkelingstijd kunnen vergen. In deze Dynamics 365 In Focus leggen we uit hoe de USD Accelerator uw bedrijf sneller voordelen kan bieden met standaard kant-en-klare configuraties. Bekijk de video voor meer informatie!

Red Door Company Klant Succesverhaal

Hoe ziet het succes van klantenservice met Microsoft Dynamics eruit? Red Door Company gebruikt Microsoft Dynamics CRM en PowerObjects 'pakket PowerPack-add-ons om hun klantgegevens te centraliseren, leads te beheren, hun feedbackproces te stroomlijnen en een responsieve klantenservice te garanderen. Bekijk hun succesverhaal:

Klanten willen snelle, relevante antwoorden via meerdere kanalen, zelfs onderweg. Als u problemen ondervindt met verouderende technologie, inefficiënte systemen en lange processen aan boord, is het tijd om uw oplossing opnieuw te evalueren. Ga weer op weg met Dynamics 365 voor klantenservice, een oplossing die is ontworpen om onderhoudskosten te verlagen, gebruikersacceptatie te verbeteren, naadloos te integreren met bestaande technologieën en een efficiënte manier van toegang tot gegevens te bieden.

Hier zijn nog een paar blogs om u te helpen trends en strategieën van klantervaringen te verkennen:

Als u klaar bent om aan uw klantenservice te beginnen, kan ons team van experts u helpen! Door de kracht van de Microsoft-stack en Dynamics 365 helpen we u om uitstekende klantenservice te bereiken. Leer meer en contact met ons op vandaag!

Happy Dynamics 365'ing!

Avatar voor Joe D365

Joe D365

Joe D365 is een Microsoft Dynamics 365 superheld die op pure Dynamics adrenaline draait. Als het gezicht van PowerObjects, is de missie van Joe D365 om innovatieve manieren te onthullen om Dynamics 365 te gebruiken en de toepassing naar meer bedrijven en organisaties over de hele wereld te brengen.