In november 2018 heeft Microsoft Dynamics 365 voor Finance and Operations-versie 8.1.1 uitgebracht, met buildnummer 8.1.170. Deze versie bevat Platform-update 21. Raadpleeg voor meer informatie over wat er nieuw of gewijzigd is in deze versie: https://docs.microsoft.com/en-us/dynamics365/unified-operations/fin-and-ops/get-started/whats-new-changed-8-1-1.

een platform

Dit is de toekomst van de Microsoft-strategie rond Dynamics ERP en maakt Dynamics 365 een echt gedifferentieerd Cloud ERP-systeem in vergelijking met wat er tegenwoordig op de markt is.

We kregen de kans om de eerste 8.1 Upgrade officiële workshop bij te wonen die door Microsoft werd georganiseerd op hun campus in Bellevue, WA. Het was een geweldige ervaring om met het Microsoft Team samen te werken aan de daadwerkelijke upgrade. De 5-day workshop stelde ons in staat om eventuele wegversperringen voor ons te identificeren in deze belangrijke upgrade. Hier hebben we gewerkt aan het eigenlijke upgradeproces volgens de best practices van Microsoft.

Ben je klaar? Heeft het invloed op ons?

We horen al een tijdje over de nieuwe 8.1-upgrade. Maar heeft het echt invloed op ons? Het korte antwoord is JA, als u al D365 F&O gebruikt of van plan bent om te upgraden vanaf een eerdere versie van AX (AX 2012 R2 / R3, 2009, etc.)

  • De officiële deadline is 2019 april om te upgraden van eerdere versies van D365 F&O. In de zeer nabije toekomst zullen deze versies niet worden ondersteund.

Deze 8.1-upgrade is de laatste upgrade die eindgebruikers of partners ooit moeten doen, omdat alle toekomstige verbeteringen voor platform en applicatie via cumulatieve updates (dwz maandelijks) via een enkele tegel worden geleverd. Er zullen geen gedetailleerde X ++ updates zijn.

Voorgesteld upgradeproces

Herinner je de oude dagen van het doen van upgrades? We moesten plannen maken voor dagen - zo niet maanden - om zelfs een CU-upgrade te doen. Maar dingen veranderen veel.

Het standaardproces is: Microsoft werkt eerst de Gold / UAT-testomgeving (door Microsoft gehoste Tier 2) bij met de nieuwe updates, en als client hebben we 15 dagen om te testen voordat deze op de PROD-omgeving wordt toegepast. Je kunt een bepaald aantal dagen voorwaardelijk wachten op de PROD-update (bepaald door Microsoft-beleid).

  • Voor de geplande upgrades voor zowel TEST- als PROD-omgevingen stuurt Microsoft een e-mailmelding. De upgrades kunnen ook vrijwillig eerder dan de geplande datum worden toegepast via het LCS-proces.
  • Als er een kritieke update (hotfix) nodig is, kan Microsoft de update eerder uitbrengen dan gepland. Bijvoorbeeld een update die nodig is voor een grote groep klanten.
  • Systeemuitvaltijd: Minimaal tot geen (een paar minuten tot een paar uur) bepaald door de omgevingsspecificaties van de klant. De standaard e-mail wordt vóór de geplande update-tijd verzonden

De bottom line over aanpassingen:

Toen de nieuwe Dynamics 365 F&O werd gelanceerd, stapten veel klanten in en namen de nieuwe versie over. Voor elk typisch ERP-systeem hebben we meestal een soort aanpassingen. Voorafgaand aan de 8.1-versie hadden klanten / partners opties om de aangepaste code te ontwikkelen via Overlayering of een extensie, hoewel Microsoft altijd had aangedrongen op extensies als best practice. Raadpleeg voor meer informatie over extensies en overlay: https://docs.microsoft.com/en-us/dynamics365/unified-operations/dev-itpro/extensibility/customization-overlayering-extensions

In eenvoudige bewoordingen is overlay Inline (aangepaste) code die verwijst naar basismodellen. Dit maakt elke systeemupgrade moeilijk. Daarom besloot Microsoft deze functie volledig te stoppen en klanten / partners de mogelijkheid te geven om alleen aanpassingen uit te voeren via Extensies. Dus iedereen met oudere versies van D365 F&O moet het Upgrade-rapport uitvoeren om de ontwikkelingscompatibiliteit voor de upgrade te controleren. Als een van de codes is ontwikkeld via overlay, moeten we deze omzetten in Extensie voordat we doorgaan met 8.1 Upgrade.

Er zijn enkele nieuwe functies, zoals Chain of Command (aka CoC), die zijn geïntroduceerd met Platform Update 9 en die de klanten kunnen helpen de overlay te vermijden. Raadpleeg voor meer informatie over CoC: https://docs.microsoft.com/en-us/dynamics365/unified-operations/dev-itpro/extensibility/method-wrapping-coc

Aanpassingen / uitbreidingen zijn het belangrijkste aspect van de 8.1-upgrade. Als u veel aanpassingen hebt gedaan als overlay, plant u dit deel van het proces als een grote inspanning van uw algehele upgradeproces. Net als elke onderneming op ondernemingsniveau heeft Microsoft zijn eigen manieren om rigoureuze tests uit te voeren voordat er nieuwe updates worden uitgebracht. Aangezien Microsoft geen wijzigingen in de basiscode aanbrengt, hebben toekomstige systeemupdates geen invloed op de bestaande aanpassingen.

Bottom line: GEEN overlaycode in de nieuwe One Platform-omgeving.

Neem voor meer informatie over hoe we uw One Platform Upgrade soepel kunnen laten verlopen contact op met PowerObjects Delivery Team op: POERPTeamDelivery@PowerObjects.com.

Happy Dynamics 365'ing!

Avatar voor Joe D365

Joe D365

Joe D365 is een Microsoft Dynamics 365 superheld die op pure Dynamics adrenaline draait. Als het gezicht van PowerObjects, is de missie van Joe D365 om innovatieve manieren te onthullen om Dynamics 365 te gebruiken en de toepassing naar meer bedrijven en organisaties over de hele wereld te brengen.