In de post van vandaag - onderdeel van een doorlopende serie gewijd aan Business Central - gaan we dieper in op Dynamics 365 Business Central en de integratie ervan met Microsoft Outlook. Om het voorbeeld dat we zullen beschrijven na te bootsen, moet u er rekening mee houden dat gebruikers dit moeten hebben Super rechten in Business Central, evenals e-mail geconfigureerd en een Exchange-licentie toegewezen in het Microsoft 365 Admin Center.

Business Central introduceert de mogelijkheid om zakelijke interacties met klanten en leveranciers rechtstreeks in Microsoft Outlook te beheren. Met de Business Central Outlook-invoegtoepassing kunnen we financiële gegevens met betrekking tot klanten en leveranciers bekijken en financiële documenten zoals offertes en facturen maken en verzenden.

Om de invoegtoepassing te installeren, moeten we inloggen bij Dynamics 365 Business Central en zoeken naar Ondersteunde installatie, zoals hieronder getoond:

https://www.adv-usa.com/wp-content/uploads/092518_1848_HowtoInstal1.png

Klik erop om het te openen BIJgestaan ​​SETUP uitzicht. Klik in deze weergave op de optie voor Stel uw zakelijke inbox in Outlook in.

https://www.adv-usa.com/wp-content/uploads/092518_1848_HowtoInstal2.png

Als u dit in het verleden al hebt uitgevoerd, krijgt u een pop-upvenster waarin u wordt gevraagd of u de invoegtoepassing opnieuw wilt installeren of een nieuwere versie wilt. Klik Ja. Houd er rekening mee dat dit vooral belangrijk is als u de invoegtoepassing vóór de Business Central-upgrade hebt geïnstalleerd.

Op de KANTOOR ADD-IN SETUP pagina op volgende.

https://www.adv-usa.com/wp-content/uploads/092518_1848_HowtoInstal3.png

Selecteer op de volgende pagina Mijn mailbox om de invoegtoepassing alleen in uw Outlook-client te installeren; kiezen Mijn organisatie om het te installeren voor elke Outlook-client in uw organisatie. Klik volgende.

https://www.adv-usa.com/wp-content/uploads/092518_1848_HowtoInstal4.png

Op het volgende scherm kunt u een test-e-mail ontvangen. Dit is optioneel. Klik volgende. Klikken Eindpunt.

https://www.adv-usa.com/wp-content/uploads/092518_1848_HowtoInstal5.png

Mogelijk moet u Outlook opnieuw opstarten om de nieuwe knop te zien, maar de installatie wordt op de achtergrond uitgevoerd en zal er uiteindelijk als volgt uitzien:

https://www.adv-usa.com/wp-content/uploads/092518_1848_HowtoInstal6.png

De invoegtoepassingen handmatig toevoegen

In sommige gevallen worden de invoegtoepassingen niet automatisch toegevoegd aan Outlook. Zelfs als we de ondersteunde installatiehandleiding namens het bedrijf hebben uitgevoerd, wordt Business Central mogelijk niet weergegeven in Outlook. Als we dit probleem ondervinden, kunnen we de Business Central-invoegtoepassingen handmatig toevoegen.

Eerst moeten we controleren of we toegang hebben tot de invoegtoepassingen in ons Office 365-account. Dit is eenvoudigweg onze Outlook Web Access in een browser openen en vervolgens toevoegen / Owa / # path = / options / manageapps naar de URL in de adresbalk. Dit opent de Invoegtoepassingen beheren pagina, waar we Business Central voor Outlook kunnen inschakelen. Wanneer we vervolgens teruggaan naar Outlook, moet Business Central beschikbaar zijn.

Op dezelfde manier kunnen we in de Outlook-desktopclient controleren of Business Central wordt vermeld op de Invoegtoepassingen beheren pagina.

Blijf op de hoogte voor meer blogs over Business Central en vergeet niet te abonneren. Zoals altijd, Happy Dynamics 365'ing!

Avatar voor Joe D365

Joe D365

Joe D365 is een Microsoft Dynamics 365 superheld die op pure Dynamics adrenaline draait. Als het gezicht van PowerObjects, is de missie van Joe D365 om innovatieve manieren te onthullen om Dynamics 365 te gebruiken en de toepassing naar meer bedrijven en organisaties over de hele wereld te brengen.