In de blog van vandaag bespreken we de Patch / Clone-oplossing van Microsoft en beschrijven we hoe het een voordelige aanpak is in vergelijking met traditionele projectmanagementmethodieken. We hopen dat je ervan gaat genieten!

"Traditionele" benadering van implementatie van oplossingen

Door Agile-methoden te volgen, kunnen klanten navigeren en producten verkennen terwijl ze in ontwikkeling zijn, altijd in een release met een nummer, een beschrijving en een specifiek exemplaar. Het pushen van deze releases betekent een continue implementatie in verschillende instanties, terwijl de mogelijkheid wordt behouden om ongewenste releases terug te draaien.

Met meer projecten die Agile-praktijken kiezen bij de implementatie van Dynamics 365, wordt Solution Deployment meer benadrukt. En doordat bedrijven uit de onderneming Microsoft Dynamics 365 als hun profielbeheeroplossing gebruiken, zijn de communicatie met stakeholders en het identificeren van nieuw geïmplementeerde oplossingen belangrijker dan ooit tevoren - waardoor een soepeler implementatieproces nodig was.

De behoefte aan een eenvoudiger implementatieproces voor Dynamics 365-oplossingen is niet uniek voor Agile-projecten. Ook bij Waterfall-projecten is de inzet van oplossingen voor en na GO LIVE een belangrijke succesfactor.

Traditioneel vereist het pushen van oplossingen van bron naar een doelinstantie:

  • Alle oplossingen exporteren als één oplossing en deze vervolgens importeren in het doelexemplaar.
  • Er is een configuratieplan op basis van de grootte van het project, evenals een lijst met oplossingen die worden gemaakt telkens wanneer een nieuwe update voor een oplossing wordt uitgevoerd; vervolgens wordt het vanuit een exemplaar naar een nieuwe oplossing geëxporteerd en in het doelexemplaar geïmporteerd.

Een van de belangrijkste nadelen van deze aanpak is dat er in de loop van de tijd een lange lijst met oplossingen wordt ontwikkeld die in verschillende instanties moet worden onderhouden: ontwikkeling, kwaliteitscontrole, enscenering, productie en productie. Dit verhoogt de risicoverhouding van problemen en fouten, evenals meer overhead op kosten en inspanningen bij het overwegen van deployment governance.

"Patch / Clone" -benadering van implementatie van oplossingen

Microsoft introduceerde de Patch / Clone Solution terug in de CRM 2016-update (online en on-prem). In vergelijking met de traditionele export / import-oplossingen, vereenvoudigt en versnelt deze functie het onderhoud van oplossingen, communiceert ze van ontwikkeling via QA tot eindgebruikerstests en brengt ze naar productie.

  • Met Patch Solution kunt u een onderliggende oplossing maken en deze koppelen aan een bovenliggende oplossing. Dit biedt een betere controle over de oplossing tussen verschillende ontwikkelaars en onderhoudt één (goedgekeurde) bovenliggende oplossing, wat een best practice is wanneer elke ontwikkelaar een ander onderdeel van de oplossing ontwikkelt. De bovenliggende oplossing kan niet worden bijgewerkt of bewerkt terwijl een onderliggende oplossing (patch) wordt gemaakt.
  • Clone Solution is de volgende stap in het proces. Wanneer een onderliggende oplossing is goedgekeurd door QA of Eindgebruiker, wordt deze opgerold en samengevoegd met de bovenliggende oplossing, waarbij de versie van de bovenliggende oplossing wordt verplicht.
  • Vanaf hier is het proces hetzelfde als de traditionele: exporteer de nieuwe versie van de bovenliggende oplossing van de broninstantie en importeer deze in de doelinstantie. Met deze functie kunt u de huidige oplossing echter overschrijven of als een andere oplossing opvoeren.

Het nieuwe proces verbetert de communicatie tussen belanghebbenden van een project en maakt het efficiënter. Het is gemakkelijker om toegang te krijgen tot de wijzigingen in de release, vereenvoudigt versiebeheer van de oplossing en biedt duurzaam onderhoud van oplossingen in verschillende instanties. Over het algemeen levert het een beter beheer van het implementatieproces.

De voordelen van de implementatie van een patch / kloonoplossing zijn duidelijk. We hopen dat je het een kans geeft. Abonneer u op onze blog voor meer tips en trucs.

Happy Dynamics 365'ing!

Avatar voor Joe D365

Joe D365

Joe D365 is een Microsoft Dynamics 365 superheld die op pure Dynamics adrenaline draait. Als het gezicht van PowerObjects, is de missie van Joe D365 om innovatieve manieren te onthullen om Dynamics 365 te gebruiken en de toepassing naar meer bedrijven en organisaties over de hele wereld te brengen.