PowerObjects is toegewijd aan zijn missie om altijd waarde toe te voegen. Vandaag kondigen we een verbetering aan die de ondersteuningservaring verbetert. Deze nieuwe ervaring verbindt het PowerPack-team met de klanten en klanten die op zoek zijn naar klantenservice. Of u nu een eenvoudige PowerPack-vraag stelt of op zoek bent naar assistentie bij klantenondersteuning, de nieuwe ondersteuningsverbetering maakt het gemakkelijk om met slechts een paar eenvoudige klikken contact op te nemen met het PowerPack-team. Hoe?

powerpack ondersteuning

Introductie van het PowerPack-tabblad Ondersteuning!

Het PowerObjects R&D team heeft een nieuwe manier gecreëerd voor klanten om PowerPack-cases te openen. Het is sneller, handiger en vereist geen aanmelding bij onze PowerCare-portal. U kunt nu eenvoudig het PowerPack openen Configuratie pagina, selecteert u de Support en open een PowerPack-case van Dynamics 365. Klik op de Get Help knop start een aangepaste HTML-pagina die dynamisch alle systeeminformatie ophaalt. (Merk op dat een andere manier om een ​​case aan te maken is door op te klikken Exporteren knop op het tabblad oplossingen, waarmee een gecodeerd bestand wordt gemaakt met alle informatie over de ondersteuningspagina. U kunt dat bestand eenvoudig naar een PowerPack pro verzenden.)

powerpack ondersteuning login

Gewoonlijk beginnen de PowerPack Pro's zodra een PowerPack-case is gemaakt, om aanvullende informatie te vragen, zoals de URL van de organisatie, de ID van de organisatie, de PowerPack-versie, enz. Dit proces kan tijdrovend en frustrerend zijn. Al die informatie wordt nu echter automatisch ingevuld! U kunt zeker alle informatie op deze HTML-pagina wijzigen indien nodig, bijvoorbeeld als u een andere contactpersoon wilt toevoegen.

powerpack ondersteuning

Om van dit nieuwe proces te genieten, moet u beginnen met een upgrade naar de nieuwste versie van PowerPack. U kunt naar onze website navigeren en de nieuwste versie van de oplossing downloaden - zie instructies op hoe te upgraden een PowerPack.

Belangrijkste kenmerken:

  1. Organisatie-informatie zoals versienummer, organisatie-ID, naam van de organisatie, URL en aantal gebruikers bevinden zich allemaal op één plek.
  2. De naam en versie van PowerPack worden automatisch ingevuld.
  3. Gemak dat u Dynamics 365 niet hoeft te verlaten om een ​​PowerPack-case te openen.

Dit maakt het eenvoudiger voor klanten om cases te openen en het helpt het PowerPack-team om meer belangrijke informatie te verzamelen wanneer de case oorspronkelijk is gemaakt. We zijn blij om nieuwe verbeteringen te introduceren die het voor onze klanten gemakkelijker maken om op een gemakkelijke en gepersonaliseerde manier contact met ons te maken!

Gelukkig PowerPacking!

Avatar voor Joe D365

Joe D365

Joe D365 is een Microsoft Dynamics 365 superheld die op pure Dynamics adrenaline draait. Als het gezicht van PowerObjects, is de missie van Joe D365 om innovatieve manieren te onthullen om Dynamics 365 te gebruiken en de toepassing naar meer bedrijven en organisaties over de hele wereld te brengen.