Elk van de 30 PowerPack-add-ons van PowerObjects is ontworpen om een ​​gat in de functionaliteit in Dynamics 365 for Customer Engagement te vullen. En in bijna alle gevallen komen de ideeën voort uit door de klant geïdentificeerde behoeften. Verschillende klanten van PowerObjects klaagden bijvoorbeeld dat ze hun Dynamics 365-omgevingen moesten verlaten om een ​​goedkeuringsproces te vergemakkelijken - hoewel wat ze probeerden te laten beoordelen en goedkeuren alles met Dynamics 365 te maken had! Enkele maanden later introduceerden we de PowerApproval-add-on om de kloof te dichten en de mogelijkheden van Dynamics 365 te versterken. Dit illustreert de kracht van door gebruikers gegenereerde add-ons en versnellers.

In de blog van vandaag delen we het verhaal van hoe PowerCopy kwam te zijn. Genieten!

In de eenvoudigste termen kunnen gebruikers met PowerCopy klikken opslaan bij het maken van vergelijkbare records in een omgeving. Maar wat was de aanleiding voor zijn uitvinding? Laten we eens kijken naar het echte voorbeeld dat ons ertoe heeft aangezet het te bouwen.

Het opportunityrecord van één klant binnen Dynamics 365 bevatte 34 verschillende velden. Met tientallen interne verkopers die dagelijks meerdere nieuwe opportunityrecords maken, besteedden ze te veel tijd aan het waarderen van velden en niet genoeg tijd aan het telefoneren. Het ding is, voor elke verkoper, maar liefst 20 van de 34 velden bevatten exact dezelfde informatie in elke nieuwe verkoopkans die ze creëerden (bijv. Verkoopcyclusstadium, verkoper, producttype, enz.) Slechts 10 velden waren uniek van verkoopkans tot Kans (bijv. Bedrijfsnaam, geschatte uren, geschatte sluitingsdatum, enz.)

Deze client wilde hun verkopers in staat stellen dubbele opportunityrecords te maken waarin 20 van de velden al werden gewaardeerd volgens het bronrecord en de andere 14 velden bleven leeg. Ze vroegen om onze hulp ... en PowerCopy was geboren! De sleutel tot deze add-on is dat gebruikers aangepaste kopieerconfiguraties kunnen definiëren om ervoor te zorgen dat alleen de velden waarvan ze de waarden willen dupliceren in het nieuwe record worden ingevuld.

Met 30 verkopers die gemiddeld 15 nieuwe opportunityrecords per dag maken, schatten ze dat elke dag ongeveer 9,000 velden minder worden gewaardeerd. Als gebruikers gemiddeld 3 seconden per veld gebruiken, is dat 27,000 seconden of 450 minuten ... of 7.5 uur - elke dag. Met andere woorden, PowerCopy bespaart hen wat neerkomt op bijna één volledig personeelsbestand in hun interne verkoopteam!

Hopelijk ziet u de kracht en het potentieel van PowerCopy. Ga voor meer informatie over het product naar de PowerCopy-pagina op onze website of lees de PowerCopy-blog we publiceerden afgelopen maart. En zoals altijd, gelukkig Dynamics 365'ing!

Avatar voor Joe D365

Joe D365

Joe D365 is een Microsoft Dynamics 365 superheld die op pure Dynamics adrenaline draait. Als het gezicht van PowerObjects, is de missie van Joe D365 om innovatieve manieren te onthullen om Dynamics 365 te gebruiken en de toepassing naar meer bedrijven en organisaties over de hele wereld te brengen.