Het handhaven van een veilige plek voor uw burgers om te wonen is een voortdurend fluctuerende en uitdagende taak. Als je een bent onderdeel van de lokale en regionale overheid, begrijpt u het onderzoek dat door zowel het publiek als overheidsfunctionarissen op deze entiteiten wordt geplaatst.

Bovendien veranderen ze keer op keer! Technologie evolueert in een ongekend tempo en mensen gebruiken die technologie heel anders dan slechts een paar jaar geleden. De verwachtingen van je burgers liggen lichtjaren voor op papieren processen en ze verwachten antwoorden in minuten, geen uren of dagen!

Deze blog zal focus op burgerbetrokkenheid en hoe, als u hieraan prioriteit geeft, u op weg bent om de veiligheid en beveiliging te handhaven en tijdig aan de behoeften van de burger te voldoen.

Ons PowerObjects-team van experts is druk bezig met het bouwen van burgerportals en -apps voor enkele gemeenten in Australië en het VK. Hier zijn onze top vijf redenen waarom portals zo kritisch zijn en hoe ze kunnen voldoen aan de verwachtingen van burgers en online betere service kunnen bieden:

1. Opening communicatielijnen: Wanneer u het burgers gemakkelijk maakt om vanaf elk apparaat en overal contact met u op te nemen, vestigt u het vertrouwen dat nodig is om een ​​community op te bouwen.

2. Een naam voor je burgers: Self-service portals laten uw kantoor weten wie uw burgers werkelijk zijn en hoe u hen dienovereenkomstig kunt bedienen. Dit soort inzicht kan niet worden verzonnen of geraden. Die gegevens zijn uniek voor uw lokale en regionale overheidsinstantie.

3. Realtime inzicht in problemen: Oog hebben op de grond en binnen de gemeenschap is geweldig, maar als ze niet kunnen rapporteren aan de mensen die dingen oplossen, wat is dan het punt? Portals stellen uw burgers in staat om initiële of potentiële problemen te melden voordat ze grotere, onhandelbare problemen worden.

4. Verbonden burgers zijn gelukkiger burgers: Wanneer mensen zich verbonden en enigszins verantwoordelijk voelen voor waar ze wonen, zorgt dit uiteindelijk voor een gelukkiger, veiliger buurt.

5. Betrokkenheidsgegevens van burgers zijn goede gegevens: Wanneer u volledige end-to-end interacties met uw burgers kunt melden, kunt u financiering en ondersteuning rechtvaardigen.

Zoals je kunt zien, zijn burgerportals een groot probleem en kunnen ze de weg vrijmaken voor zoveel geweldige dingen, maar je hebt ook een krachtig platform nodig dat deze portals verbinden om al deze dingen en meer mogelijk te maken.

Onze lokale en regionale overheidsexperts hebben precies de oplossing en wachten om van u te horen!

Avatar voor Joe D365

Joe D365

Joe D365 is een Microsoft Dynamics 365 superheld die op pure Dynamics adrenaline draait. Als het gezicht van PowerObjects, is de missie van Joe D365 om innovatieve manieren te onthullen om Dynamics 365 te gebruiken en de toepassing naar meer bedrijven en organisaties over de hele wereld te brengen.