Bedrijven in de Olie- en gasindustrie staan ​​voor talloze uitdagingen in termen van behoud van winstgevendheid. Sommige van deze uitdagingen zijn inherent aan de industrie - vluchtige energieprijzen, opkomende hernieuwbare en duurzame energieën en een constant veranderend concurrentielandschap - en kunnen niet worden opgelost met technologie. Maar er zijn tal van andere sectorspecifieke uitdagingen die zeker kunnen worden aangepakt met een effectieve technologische oplossing:

  • Storingen die de werking stoppen
  • Gebrek aan mobiliteit en connectiviteit voor veldtechnici
  • Beperkte bruikbare inzichten in bestaande gegevens
  • Beperkte mogelijkheden voor resourceplanning

Het lijkt misschien een verheven doel om te suggereren dat Microsoft Dynamics 365 olie- en gasbedrijven kan helpen deze uitdagingen aan te gaan, maar het is eigenlijk 100% nauwkeurig. Laten we eens kijken hoe ...

1. Storingen die de werking stoppen

Dynamics 365 voor Field Service, in combinatie met de Connected Field Service van Microsoft, verbindt IoT-telemetrie met zakelijke acties. Dit helpt organisaties bij het bekijken, volgen en beheren van alle aspecten van hun serviceprocessen in het veld - van productie tot service en reparatie. Dit omvat Rig Down-meldingen (de term voor de olie- en gasindustrie om leidinggevenden via e-mail op de hoogte te houden totdat het probleem is opgelost). Ze kunnen gegevens van een machine vastleggen, die gegevens naar Azure IoT sturen, de parameters definiëren om een ​​waarschuwing in Dynamics 365 te maken en de analyse bieden om voorspellend onderhoud te definiëren en te verfijnen. Met andere woorden, ze lossen de problemen op die storingen zouden kunnen veroorzaken die de activiteiten zouden staken voordat ze gebeuren.

2. Gebrek aan mobiliteit en connectiviteit voor field techs

Dynamics 365 en Connected Field Service bieden field techs volledige mobiele toegang en connectiviteit met de informatie die ze nodig hebben om hun werk effectief te doen, waardoor de productiviteit en winstgevendheid met maar liefst 25% toenemen! Hoe is dit mogelijk? Veldtechnici profiteren van realtime inzicht in de status van werkorders. Volledige connectiviteit elimineert vertragingen in proces- en servicelevering omdat veldtechnici realtime toegang hebben tot alles wat ze nodig hebben om te slagen. Zelfs als de technologie niet is verbonden (offline), hoeft het werk niet te stoppen. Werknemers kunnen toegang krijgen tot en bijwerken wat ze nodig hebben in de offline modus en vervolgens hun updates aan het systeem leveren wanneer ze weer online zijn. Organisaties genieten ook van verhoogde upsell- en cross-sellmogelijkheden, omdat het verkoopteam nu realtime leads rechtstreeks van veldtechnici kan ontvangen.

3. Beperkte bruikbare inzichten in bestaande gegevens

Voor de meeste olie- en gasorganisaties is het probleem geen gebrek aan gegevens. In feite hebben managers doorgaans toegang tot meer gegevens dan ze weten wat ze ermee moeten doen. Nee, de echte uitdaging is om zinvolle inzichten en bruikbare conclusies te kunnen afleiden uit bestaande gegevens. En dat is waar Microsoft Business-applicaties komen om te spelen. Power BI biedt realtime dashboards, interactieve datavisualisaties, geavanceerde analyses en kunstmatige intelligentie. Simpel gezegd, het is de spil om bestaande gegevens te kunnen gebruiken om zakelijke beslissingen te nemen. En wanneer bedrijven klaar zijn om bruikbare conclusies om te zetten in dagelijkse organisatieprocessen, kunnen ze Power BI eenvoudig combineren met Krachtige apps. Door deze tools samen te gebruiken, kunnen gebruikers eenvoudig gegevens synchroniseren van en naar de apps die ze bouwen om processen te stroomlijnen.

4. Beperkte mogelijkheden voor resourceplanning

Succes in olie & gas hangt af van effectief beheer van het planningsproces, inclusief geschikte middelen en werkorders van initiatie tot voltooiing. Het gebruik van het planningsbord in Dynamics 365 voor Field Service, een veelzijdige oplossing die is ontworpen om te voldoen aan de unieke behoeften van organisaties in industrieën zoals olie en gas, is de sleutel. Het maakt het mogelijk om ervoor te zorgen dat de juiste technicus met de juiste vaardigheden, juiste tools en juiste beschikbaarheid is gepland - op tijd, elke keer. Het stelt bedrijven in staat om automatisch resources in te plannen en toe te wijzen op basis van vaardigheden, locatie, vereiste onderdelen en werklast, routes optimaliseren om te voldoen aan SLA's, rijtijden minimaliseren en eerste fix-tarieven verhogen.

Het komt erop neer dat ondanks de vele unieke uitdagingen waarmee olie- en gasbedrijven worden geconfronteerd, echte operationele uitmuntendheid een haalbaar doel is. Het vereist eenvoudigweg een gemoderniseerde oplossing voor buitendienst. Gelukkig is dat precies wat Dynamics 365 en Microsoft Business Applications bieden!

Meer informatie door downloaden van dit informatieblad voor digitale transformatie.

Avatar voor Joe D365

Joe D365

Joe D365 is een Microsoft Dynamics 365 superheld die op pure Dynamics adrenaline draait. Als het gezicht van PowerObjects, is de missie van Joe D365 om innovatieve manieren te onthullen om Dynamics 365 te gebruiken en de toepassing naar meer bedrijven en organisaties over de hele wereld te brengen.