Als u de marketingmateriaal over Dynamics Customer Insights, zult u merken dat het veel gericht is op het bieden van een 'holistisch beeld van klanten' (klant 360), waardoor het misschien lijkt op een MDM-platform (master data management). Maar nergens in de beschrijving vermeldt Microsoft een MDM, in plaats daarvan verwijzend naar Customer Insights als een klantgegevensplatform (CDP). Wat is het verschil?

Laten we beginnen met MDM. Beheer van masterdata is een probleem (met verschillende oplossingen) dat al bestaat zolang er meerdere systemen zijn die klantgegevens bevatten. U hebt een CRM-applicatie met wat klantinformatie, een ERP-systeem met meer, misschien andere brancheoplossingen voor verschillende afdelingen met nog meer, en u moet deze op elkaar afstemmen om informatie tussen hen te kunnen uitwisselen - dat wil zeggen integreren waar nodig. Een MDM-platform dekt dit door een uniform klantrecord bij te houden en af ​​te dwingen bij alle gerelateerde applicaties, zodat u er zeker van kunt zijn dat ABC Company in systeem 1 hetzelfde is als ABC Company in systeem 2. Dit maakt integratie en rapportage veel eenvoudiger en draagt ​​bij aan een holistisch beeld van uw klanten. De belangrijkste kenmerken van MDM zijn echter actief betrokken in integratieprocessen - de MDM dwingt elk systeem om de juiste gegevens over het verenigde klantenbestand te hebben. Een MDM-oplossing zal ook worden gedefinieerd door strikte regels die bepalen waar de bron van de waarheid is voor een gegeven stuk gegevens of attributen en toewijzingen tussen velden in verschillende systemen om de integratie te vergemakkelijken.

Een CDP lijkt erg op elkaar, maar op een aantal belangrijke manieren een beetje anders. Allereerst is de CDP (en in dit geval hebben we het specifiek over Dynamics Customer Insights, hoewel dit algemeen van toepassing zou zijn) een alleen-lezen repository van informatie die kan worden gebruikt voor analyse en rapportage. Terwijl een MDM verkeersagent tussen geïntegreerde systemen zou spelen, maakt het CDP niet eens uit of systemen geïntegreerd zijn. De CDP is een aggregator, maar geen handhaver - de taak van het platform is om gegevens van verschillende systemen te verenigen om alleen de Klant 360 te bieden, niet om die bronsystemen te vertellen hoe ze met hun eigen gegevens moeten omgaan. Customer Insights duwt niets terug naar brontoepassingen als hun gegevens niet in orde zijn; de kracht van het platform ligt veeleer in het bepalen hoe gegevens uit alle verschillende bronnen in één weergave kunnen worden samengevoegd. Customer Insights doet dit door kunstmatige intelligentie (AI) te gebruiken om te bepalen hoe gegevens moeten worden samengevoegd en om dezelfde klant over verschillende systemen te identificeren. Dit is nog een belangrijk verschil - hoewel een MDM strikte regels zal hebben om te definiëren hoe records worden gematcht en aangekocht, zal de CDP AI gebruiken om veel van dit werk op zich te nemen. Dit betekent dat u algemene regels definieert (zoals welke gegevensbronnen u vertrouwt ten opzichte van anderen, hoe u wilt dat klantinzichten overeenkomen tussen systemen, enz.), Maar dat u niet elke regel, proces of uitzondering hoeft te bouwen om records aan elkaar te koppelen. De CDP is ook ontworpen om te helpen met analyses en bedrijfsprocessen, maar blijft een alleen-lezen gegevensbron voor andere applicaties of rapporten.

Dus nee, Customer Insights is geen MDM-oplossing, hoewel beide kunnen helpen om die holistische kijk te bieden. We zullen de volgende vraag beantwoorden, "heb ik een CDP nodig als ik al een MDM heb?" volgende week.

Zorg dat je Abonneer je op onze blog!

Avatar voor Joe D365

Joe D365

Joe D365 is een Microsoft Dynamics 365 superheld die op pure Dynamics adrenaline draait. Als het gezicht van PowerObjects, is de missie van Joe D365 om innovatieve manieren te onthullen om Dynamics 365 te gebruiken en de toepassing naar meer bedrijven en organisaties over de hele wereld te brengen.