Een bedrijf dat Dynamics 365 for Finance and Operations (F&O) evalueerde, vroeg onlangs: "Hoe kunnen we de impact op onze klantenbestellingen van een verandering in productaanbod weten?" Uitstekende vraag die wat onderzoek verdiende. Laten we dat scenario eens bekijken door de lens van de Dynamics F&O-oplossing van Vraagplanningsberichten.

In dit scenario gebruiken onze verkopers en klantenservice teams de Beschikbaar om te beloven logic (ATP) in Dynamics F&O om zichtbaarheid te bieden bij Verkooporder binnenkomst, ter ondersteuning van de toewijding aan een klant voor specifieke hoeveelheden product en leverdata. Die ATP-berekening is meestal gebaseerd op zowel voorhanden voorraad in de juiste locatie en magazijn, als op toekomstige leveringsorders die naar verwachting in de voorraad worden ontvangen - op basis van hun open hoeveelheden en vervaldatums. (Merk op dat ATP kan worden geconfigureerd om rekening te houden met specifieke leveringsbronnen, maar het is het meest gebruikelijk om voorhanden voorraad en toekomstige leveringsorders te overwegen.) Die verplichting wordt op de verkooporderregels vastgelegd als een verwachte verzenddatum.

Een wijziging in de hoeveelheid of de beschikbare datum van levering op elk moment na de Verkooporder is ingevoerd en voorafgaand aan de verzenddatum kunnen deze ATP-verplichtingen ongeldig worden (een wijziging van de inkooporderhoeveelheid, een vervaldatum voor de vervaldatum en een inventarisaanpassing kan alle beschikbare inventaris verminderen - elke wijziging in de levering kan de oorspronkelijke ATP-berekening ongeldig maken, zonder de gebruiker weet.). Het gevolg kan zijn dat, hoewel er een belofte aan de klant is gedaan die geldig was op het moment van het invoeren van de verkooporder, toekomstige wijzigingen in het aanbod deze beloften ongeldig kunnen maken, wat resulteert in een slechte klantenservice. Dus, om de eerste vraag opnieuw te formuleren: "Hoe kunnen we weten of een verandering in levering onze ATP-belofte heeft beïnvloed?"

Het antwoord op deze vraag wordt gegeven door de actieberichten die zijn gegenereerd tijdens een Master Planning MPS / MRP-regeneratie. De meeste gebruikers richten zich op de actieberichten aan de aanbodzijde, gegenereerd door Master Planning, en bevelen wijzigingen in leveringsorders aan. Als gevolg hiervan wordt er weinig aandacht besteed aan de Demand Order Action Messages die het systeem biedt. Deze Demand Order-berichten bieden echter het antwoord op onze vraag. Het systeem zal ons vertellen welke verkooporderregels worden beïnvloed door veranderingen in het aanbod en wat dat effect zal zijn! Deze berichten worden genoemd Berekende vertragingen.

Het bovenstaande formulier is hier te vinden: Module Masterplanning> menu Masterplanning> Berekende vertragingen. Na het filteren op verkooporders, is het resultaat een lijst met alle verkooporderregels die niet per kunnen worden verzonden Verwachte verzenddatum door veranderingen in het aanbod. De focus op deze vorm ligt op de dagen veld, dat het verschil tussen de Gewenste datum en uw Daten die het gevolg was van de regeneratie van de Master Planning. In de bovenstaande screenshot, de 3rd rij is een bericht dat de gebruiker vertelt dat de verkooporderregel 000698 voor artikel D0001 12 dagen te laat wordt verzonden (verplaatst van 27 decemberth Naar Jan 8th), vanwege veranderingen in de levering van dat product. Vanuit dit formulier kan de gebruiker op de bestelling klikken Getal veld in de linkerkolom om naar de bestelling te gaan, details te bekijken en actie te ondernemen.

Vraagordersplanningsberichten worden vaak over het hoofd gezien, mogelijk omdat de planners / kopers die Master Planning gebruiken meer gericht zijn op levering. Wanneer verkoop- en klantenservicepersoneel leert hoe te gebruiken Berekende vertragingen, kunnen ze proactiever zijn bij klanten en de onaangename verrassingen voorkomen die zich voordoen wanneer de vervaldatum van de verzending is aangekomen en er geen voorraad beschikbaar is.

Avatar voor Joe D365

Joe D365

Joe D365 is een Microsoft Dynamics 365 superheld die op pure Dynamics adrenaline draait. Als het gezicht van PowerObjects, is de missie van Joe D365 om innovatieve manieren te onthullen om Dynamics 365 te gebruiken en de toepassing naar meer bedrijven en organisaties over de hele wereld te brengen.