Dit is het tweede deel van een driedelige "how-to" -serie gewijd aan het verkennen Dynamics 365-oplossingen in de hulpprogramma's. In de afgelopen maanden hebben we inzichten gedeeld in hoe nutsbedrijven technologische uitdagingen kunnen aangaan die uniek zijn voor hun branche. We onderzoeken nu hoe de markt voor hulpprogramma's dramatisch is veranderd en met Dynamics 365 for Field Service in combinatie met Microsoft's Connected Field Service kunnen hulpprogramma's zich aanpassen en innoveren. Genieten!

Consumenten, die elektriciteit en hernieuwbare energie opwekken die de kosten verlagen, zijn een belangrijk onderdeel van het bedrijf geworden voor nutsbedrijven. Wat dat betekent, is het transformeren van het bedrijf om diepere en bredere niveaus van tracking en klantinteractie te bieden is van cruciaal belang voor nutsbedrijven. Het is ook een nieuwe en andere technologische vereiste voor de industrie. Met deze verschuiving in het bedrijfsleven is er veel ruimte voor fouten bij het bewaken en beheren van energiebesparingen om consumenten te helpen geld te besparen.

Deze bedrijven moeten niet alleen elektriciteit leveren aan elektriciteitscentrales en bedrijven, ze moeten ook de diensten leveren die consumenten van hen verwachten: meer on-demand informatie en diensten om hen te helpen geld te besparen en het milieu te helpen. In een poging concurrerend te blijven, bieden sommige nutsbedrijven nu audits van het stroomverbruik, upgraden van consumenten naar slimme meters en delen zij best practices voor efficiëntie in maandelijkse nieuwsbrieven.

Om energiebedrijven te machtigen zeggen we dit: waar je ook bent om de klant te bereiken en ermee samen te werken, je moet ergens een digitale transformatie hebben. Een oplossing zoals Dynamics 365 heeft de verschillende workloads die nodig zijn om zowel consumenten als consumenten te ontmoeten. Klantenservice, Connected Field Service en Asset Management zijn slechts enkele van de mogelijkheden die hulpprogramma's kunnen gebruiken om ...

  • Energieverbruik en prijzen bewaken, beheren en voorspellen.
  • Verbetering van de duurzaamheid, vermindering van de koolstofvoetafdruk en het mogelijk maken of versnellen van de penetratie van hernieuwbare energiebronnen en gedistribueerde energiebronnen in het slimme netwerk.
  • Help optimaliseren terwijl u nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk maakt.
  • Lever een kosteneffectief landschap van digitale kanalen om het klantbehoud te verbeteren - nieuwe klanten werven is veel duurder dan bestaande klanten behouden.

Betrokkenheden bij consumenten en consumenten kunnen ook worden verbeterd portaloplossingen via Power Apps of Power Virtual Agents.

Zet de volgende stap naar digitale transformatie met Dynamics 365 met PowerObjects. Lees dit overzicht van nutsbedrijven voor meer informatie en blijf op de hoogte voor de laatste aflevering van deze "how-to" -serie.

Avatar voor Joe D365

Joe D365

Joe D365 is een Microsoft Dynamics 365 superheld die op pure Dynamics adrenaline draait. Als het gezicht van PowerObjects, is de missie van Joe D365 om innovatieve manieren te onthullen om Dynamics 365 te gebruiken en de toepassing naar meer bedrijven en organisaties over de hele wereld te brengen.