In tijden van crisis werken we bij PowerObjects samen voor onze klanten - of het nu gaat om het ontwerpen van een betere thuiswerkconfiguratie, het openen van kritieke communicatielijnen voor dringend nieuws of het implementeren van de nieuwste technologie om de COVID-19-pandemie te bestrijden. de frontlinies van de gezondheidszorg, wij zijn er voor u.

Werken op afstand en onzekere tijden

In sectoren zoals Life and Health Sciences, Financial Services, Manufacturing, Utilities en Local & Regional Government is het ons doel om onze klanten draaiende te houden tijdens de ongekende COVID-19-pandemie.

We hebben een gebouwd Crisis Communications Power Apps oplossing gebaseerd op de Microsoft-sjabloon om uw organisatie te helpen informatie te delen en samen te werken met teamleden in deze tijd van crisis. Er zijn twee toepassingen binnen de oplossing die beheerdersrechten en eindgebruikersrechten toestaan ​​om tijdige en relevante berichten aan werknemers te communiceren, kennisbankartikelen te hosten en te delen en te linken naar alle RSS-feeds die u selecteert. Om u te helpen met de huidige situatie, is de app zelf - evenals de eerste installatie en voortdurende ondersteuning - gratis.

Er zijn verschillende manieren waarop PowerObjects de functionaliteit van de app kan aanpassen en uitbreiden om aan de unieke behoeften van uw organisatie te voldoen. We kunnen bijvoorbeeld klantenservicemogelijkheden en andere specifieke meldingen voor uw bedrijf toevoegen. Meer informatie hier en Laat het ons weten als u deze app meer wilt uitwerken voor uw unieke vereisten.

App voor Planned Easing from the Lockdown

Once local governments and commercial organizations begin to ease COVID-19 restrictions, you want to provide your staff with clear visibility into your operating capability as you re-open your doors. This Power Apps solution helps streamline that transition to reinstating a more normal way of doing business. See the app in action hier.

Covid 19 Lockdown Easing-applicatie

Vooraf geconfigureerde automatiseringen voor service op afstand en in het veld

Remote capaciteiten en inzicht voor uw medewerkers en buitendienstmedewerkers zijn gedurende deze tijd van het grootste belang. Met een eenvoudig SLA-beheer, een vooraf geconfigureerd proces voor casebeheer, een geoptimaliseerde chatbot-ervaring en mogelijkheden voor assistentie op afstand, zullen uw klantenserviceteams de activiteiten stroomlijnen en hun collectieve bandbreedte vergroten.

Microsoft Health Bot

Als u een zorgorganisatie bent, moet u op de hoogte zijn van de Microsoft Healthcare Bot - de nieuwste Bot-technologie ontwikkeld door Microsoft die HIPAA-compatibel is en snel kan worden geïmplementeerd tijdens de COVID-19-pandemie.

Binnen het Health Bot-raamwerk heeft Microsoft COVID-19-responssjablonen gemaakt op basis van realtime gegevens van de CDC, die gebieden bestrijken die de afbuiging van de zaak verbeteren en u helpen uw patiënten virtueel beter van dienst te zijn.

Patiënten kunnen op een chatachtige manier met de Bot communiceren om meer te weten te komen over COVID-19 en een CDC-goedgekeurde zelfcontrole voor symptomen te doorlopen. Dit resulteert in verminderde oproepvolumes en verhoogde snelheid en nauwkeurigheid van COVID-gegevens voor patiënten. We kunnen snel met een klant samenwerken om deze Health Bot-ervaring te weerstaan ​​met behulp van de COVID-19-sjabloon of een aangepaste versie.

COVID-19 FAQ's is een vooraf goedgekeurde lijst met 175 vragen van de CDC en kan ook andere FAQ-databases indexeren. De QnA Maker-functionaliteit is een goed voorbeeld van cognitieve services die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie.

Bekijk de bot zelf! En zoals altijd, Laat het ons weten hoe we u kunnen helpen bij het implementeren van de Bot bij uw organisatie.

Emergency Response Power App

Tijdens deze pandemie bracht Microsoft deze Power Apps-oplossing uit die een reeks mogelijkheden biedt voor zorginstellingen om gegevens te verzamelen voor situationeel bewustzijn van beschikbare bedden en benodigdheden, COVID-19-patiënten, personeelsbezetting en in afwachting van ontslagen. Providers gebruiken deze Power Apps-sjabloon om kritieke maar schaarse middelen zoals beschikbare bedden, ventilatoren en maskers bij te houden en zichtbaar te maken. We kunnen snel met onze klanten samenwerken om deze Emergency Response Power Apps-oplossing op te stellen en deze precies af te stemmen op uw specifieke behoeften Laat het ons weten wanneer u klaar bent om te implementeren.

App voor het aanvullen van kritieke items

Distribution has become a global issue during the COVID-19 pandemic. The Critical Item Replenishment App ensures your network of locations across the globe maintains real-time insight into inventory and can update needs centrally and quickly. The App is built on CDS, has a streamlined user interface, and takes just days to set up with a business intelligence layer included. See the app in action hier.

Toepassing van kritieke items

We zijn hier om te helpen

Met al deze oplossingen is het team van PowerObjects hier om ervoor te zorgen dat ze nu en in deze onvoorspelbare tijd aan uw exacte zakelijke behoeften voldoen. PowerObjects biedt u de meest geavanceerde technologieën die snel kunnen worden geïmplementeerd tijdens de COVID-19-pandemie. We blijven ons inzetten voor het stimuleren van succes voor uw end-to-end-reis met onze vier pijlers van service, ondersteuning, onderwijs en add-ons.

Bovenal hoopt PowerObjects op uw blijvende goede gezondheid. Blijf alsjeblieft veilig en weet dat we dit samen zullen overwinnen - en dat we sterker en veerkrachtiger aan de andere kant zullen komen.

Avatar voor Joe D365

Joe D365

Joe D365 is een Microsoft Dynamics 365 superheld die op pure Dynamics adrenaline draait. Als het gezicht van PowerObjects, is de missie van Joe D365 om innovatieve manieren te onthullen om Dynamics 365 te gebruiken en de toepassing naar meer bedrijven en organisaties over de hele wereld te brengen.